MEHMET UZEL

Tarih: 18.05.2024 23:42

'' SARI SAÇLIM, MAVİ GÖZLÜM’'

Facebook Twitter Linked-in

  19 Mayıs 1919 da ne olmuştu peki? Mustafa Kemal Atatürk, Bandırma Vapuru ile Samsuna çıkmıştı. Ve bugün İtilaf devletlerinin işgaline karşı Türk Kurtuluş Savaşının başladığı gün olarak kabul edildi. Atatürk bugünü Türk Gençliğine  armağan etti. Çocuğunun bayramı olan  Türk’ün Gençlerinin de bayramı oldu.

    Uzun yıllar ‘’Gençlik ve Spor Bayramı’’ adıyla kutlanan  bayram, Atatürk yılı kabul ve ilan edilen 1981 de dönemin Devlet Başkanı Kenan Evren tarafından yapılan değişikle, ‘’Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor bayramı’’ adını aldı.

    Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ilk defa 1926 yılında Gazi Günü adı altından Samsun da  kutlanmıştı...
Bu aziz topraklar, ecdadımızın canları pahasına gösterdiği olağanüstü ve onurlu mücadele ile vatan olmuştur. 1006yıl önce Malazgirt ovasında,60yıl önce İstanbul surlarında,110 yıl önce Çanakkale’de,10 yıl önce Samsun limanında ve 9yıl öncede 15 Temmuz da, hep bu onurlu mücadelenin yansımalarını görürüz. İnanıyoruz ki, bu mücadele Türk gençliği var olduğu sürece devam edecektir. Ülkenin geleceği gençlere emanet”

Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, hayatı boyunca gençliği en fazla önemseyen dünya liderlerinden biriydi. O hep gençlere güvendi ve inandı. Bu nedenle de Ulusal Kurtuluş Savaşını başlattığı 19 Mayıs 1919 tarihini gençlere armağan etti..

Mustafa Kemal Atatürk, ”Bugün ulaştığımız sonuç, yüzyıllardan beri çekilen ulusal yıkımların yarattığı uyanıklığın ve bu sevgili yurdun her köşesini sulayan kanların karşılığıdır. Bu sonucu Türk Gençliğine armağan olarak bırakıyorum, büyüm ümidim gençliktedir” demişti.

         19 Mayıs 1919’un 105 yılını idrak ediyoruz. Dile kolay 105 yani bir asrı dahi geçmiş. Bugüne kadar taze, bugüne kadar yeni. Ne de kolay gelip geçmiştir, değil mi?  Bugün öyle unutulacak ve savsaklanacak  bir gün değildir. Bugün 630 yıl önce üç kıtaya hükmetmiş bir imparatorluğun  son adamı ile Türkiye Cumhuriyetinin ilk adımının sözlü mutabakatının eyleme geçiş günüdür. 19 Mayıs her yıl övgü şeklinde kutlanmış bir gençlik bayramı olarak hafızalarda kazınmıştır. 


           Osmanlı İmparatorluğunun  27 Halifesi ve 36 Padişahı son adamı Vahdettin ile Türkiye Cumhuriyetinin  ilk adamı Mustafa Kemal Atatürk’ün mutabakatı  olmasaydı tarih bugün acaba ne yazardı?

           Yetişmekte olan gençliğimizin  bunları bilme hakkının olduğuna inanıyoruz. Tarihimizin önemli dönüm noktalarından biri olan 19 Mayıs 1919’un tarihi izdüşümlerinde halkımızla paylaşılmasına yardımcı olacak  programlarda yapılmalıydı diye düşünüyoruz.
 

Daha düne kadar resmi tarihe  göre Vahdettinin  vatanı özelde İngilizlere genelde ise ihtilaf  devletine satmaya çalışırken Mustafa Kemal Atatürk, vatanı kurtarma amacıyla kırık dökük bir motorla İstanbul’dan kaçarak ve de deniz yolunda büyük tehlikelere geçirerek Samsun’a ulaşarak Kurtuluşu başlatmıştır.

Yıllarca 19 Mayısı böyle anlatılmıştı. Birini vatansever yapmak için diğerini vatan haini yapma gereği duyulmuştu. Oysa ne Vahdettin  ne de Mustafa Kemal  haindi. İkisi de vatanseverdi ve ikisinin de  ortak paydası vatanı kurtarmaktı fakat yöntemleri farklıydı.

                Sarı Saçlım, Mavi Gözlümü, dünya döndükçe anacağız seni gururla.

              Türk Gençliğinin  bayramı olarak her 19 Mayıs 

Gençler, kendini genç hissedenler 19 Mayıs Bayramınız Kutlu olsun!


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —